Wednesday, November 30, 2011

quiche lorraine 2

permukaan quiche yang gelap
(1 ½ cawan cecair, 4 telur + 2 kuning telur)






biasa yang dijual mempunyai permukaan yang agak gelap



Resipi:
1 guiche crust / shell
1 cawan isi ayam - dadu
1 labu bawang besar - dadu
lada hitam
minyak zaiton
½ cawan keju chaddar - racik
4 biji telur
2 biji kuning telur 
½ cawan yogurt
½ cawan sudu UHT
½ cawan buttermilk (saya guna susu cair + 1 sudu teh cuka)
1 sudu teh garam
- Panas minyak masuk ayam
- Bila empuk masuk bawang – ketepikan
- Bancuh semua cecair
Cara persembahan dan masak:
- Letak keju atas guiche crust / shell
- Letak isi ayam
- Curah cecair
Masak 200 darjah selama 40 minit
*Cecair boleh digunakan apa saja seperti susu segar, cair, UHT, cream, double cream atau telur semata-mata. Ikut cita rasa masing-masing dan ikut apa bahan yang ada he he he.
*Saya guna 1 ½ cawan cecair + (4 telur + 2 kuning telur)

resipi ehsan Youtube dan saya ubah suai (derhaka he he he)

No comments:

Post a Comment