Tuesday, June 14, 2011

bihun Aziah

Sebab Aziah beri resipi
banyak pula bihun

sebab anak-anak sudah makan nasi & tortila

bihun sedikit sahaja masuk tauge dan baki simpan fridge

THANKS AZIAH


Resipi
1 bungkus bihun
10 udang
2 sudu gula
7 sudu kicap cair masin
5 sudu kicap pekat manis
5 sudu sos tiram
5 bawang putih
tauge @ kucai, sawi (saya guna tauge sahaja)
crab stick (jika suka @ bebola sotong dll)
minyak
cili padi + kicap cair @ jeruk cili hijau (saya buat dua-dua)
Cara:
Udang, kicap dan gula - perap.
Tumis bawang putih, masuk bahan perap.
Masuk semua cecair dan air.
Masuk bihun dan semua bebola.
Setelah masak masukkan tauge, tutup api.
***Tidak perlu masuk garam.

No comments:

Post a Comment